MAMA, NU ESTI INVIZIBILA

Draga mea,


Ma bucur mult ca ai deschiderea si inima trezita in a ni te alatura acestui proiect, care se doreste a fi atat un panseament bland pe o rana deschisa, cat si o vaza in care sa asezam cele mai alese flori din gradina maternitatii.

Acest proiect este dedicat mamelor, din partea mamelor si are ca termen de materializare 01 Martie 2023. Asadar avem un an la dispozitie, pentru a distinge cele mai alese nunate ale acestei perioade aparte: Tanara mamicie, care poate dura 2-3 ani sau poate o viata, pentru ca invatam sa fim parinti cu fiecare zi.

Dar, o atentie deosebita trebuie sa acordam totusi perioadei post-partum si a primului an de viata alaturi de o fiinta cu un suflet mare intr-un corp mic mic; fiinta care nu stie sa vorbeasca pe limba noastra, care are nevoie de noi 24 ore din 24, 7 zile din 7.

Este o perioada pe cat de furmoasa pe atat de plina de incercari pentru tanara mama. In primul an de viata achizittiile si dezvoltarea copilasului se desfasoara intr-un ritm de care parintii trebuie nu numai sa se sa se minuneze si sa se si muleze.

Tatal este si el uneori putin depasit de noua viata, insa este in continuare ancorat in stabilitatea vietii cotidiene cu care merge in paralel. Mamei insa este ca aruncata pe scena de ghiata a unei olimpiade, direct in etapa finala si se pregateste sa faca o pirueta cu salt in aer, care necesita multa atentie, mobilitate si gratie. Mama insa doar a citit despre cum se face... Si este pe cat de sigura pe ea (pentru ca a citit si stie cum se face) pe atat de emotionata. Am exagerat putin si am batut campii dar viata cu un nou nascut si cu un copilas mic este ...interesanta, implinitoare, obisitoare, frustranta, innaltatoare.

Pentru o tanara mama copilasul este cel mai important si chiar daca ar vrea sa se ingrijeasca mai mult, efectiv nu poate. Fie ca nu are cu adevarat timp fie ca nici nu mai este pe lista prioritatiilor sale. Si asta aduna multa frustrare. Ea crede atunci ca e singura si se simte invizibila. Daca esti mama aceasta senzatie iti este cunoscuta, nu trebuie sa insist mult. Iar daca esti o mama care deja te-ai redresat, stii cat de repede trece aceasta perioada si te trezesti ca nu mai ai bebe mic.


Mentalizez proiectul nostru NU ESTI INVIZIBILA ca pe o forma de eliberare si incarcare-vindecare prin arta a actualelor mame care participa activ in acest priect, dar si ca o flacara de incredere, ca o petala fina de magnolie care mangaie pe obraz o noua mama.


Haideti sa transmitem adevarul proaspetelor mame, mesajul nostru: nu este usor dar-nu esti invizibila, nu esti singura, conteaza fiecare pranz sanatos, noptile nedormte alaturi de pui ii acorda incredere pentru intreaga viata... Si nu in ultimul rand un mesaj pe care sa il transmitem este ASCULTA-TI INTUITIA!

O poaspata mamica este efectiv bombardata cu sfaturi necerute adesea gresite si chiar nocive pentru mama si copil, pareri personale imbibate de frustrari si nereusite ,sau tot soiul de superstitii prostesti.

Mama are nevoie sa fie incurajata in ceea ce priveste propriul ei corp si sa fie lasata sa isi simta copilul.

Dragelor, putem face minuni. Putem aduce un zambet de buze, o lacrima de eliberare, o scanteie de speranta pentru noi si pentru ele.

Concret o carte asemenea unui album pentru bebelusi, presarata cu fotografii, texte alese, citate, poeme, ilustratii, spatiu pentru a isi adauga fotografii de familie in care sa fie si ea prezenta :), spatii libere pentru a scrie ganduri si invitatie la creatie la eliberare prin ARTA pentru mama (poate mici challange-uri).


O amintire pentru o viata a mamicii in care sa poata si ea sa se exprime artistic fiind incurajata si inspirata de catre noi.

Arta vindeca, transmite si educa.


Albumul va fi un dar minunat si util de care orice mama are nevoie. Un cadou cu sens.

Un album care ii va ramane ei, un album care sa ii aminteasca toata viata de maretia faptelor pe care le-a facut si fara de care copilul ei si intreaga familie nu ar fi ceea ce sunt. O reamintire a faptului ca mama nu e invizibila, chiar daca nu se vad orele lucrate la rochita pentru serbare, noaptea nedormita pentru a face tortul si cate si mai cate...

Daca cuvintele sunt de partea ta, daca acuarelele si pensele tale sunt pline de praf sau daca te exprimi prin fotografie, esti invitata sa ni te alaturi in acest proiect de suflet NU ESTI INVIZIBILA din partea mamelor pentru mame.

Daca ai un aparat foto poti contribuii cu imagini autoportet sau a altor mame invizibile. (Voi face un tutorial despre cum anume se pot face si cum se editeaza, sau pot sa le editez eu), sau fotografiile pot fi si sugestive.


Gandeste-te, noteaza-ti ideile si ne vom intalni online la un brainstorming.

Redirectioneaza invitatia si altor mame care simt ca pot contribuii.

Multumesc <3


Iulia Andreea Oltean

Daca ti s-a trezit o scanteie in suflet te poti inscrie aici

Mama, nu ești invizibilă!

La 5 dimineața când îți începi ziua după un somn cu multe întreruperi.

Când treburile par să nu se mai termine, iar tu ești îmbrăcată la fel zilnic.

Când sunt bolnăviori și tu-i ții în brațe, dorindu-ți să le iei durerea cu mâna.

NU EȘTI INVIZIBILĂ.

Când strângi maldărele de haine sau când îi dai cu cremă de protecție solară.

Când drumul din casă până la mașină pare o excursie obositoare.

Când jonglezi între cine erai, cine ești și cine devii.

NU EȘTI INVIZIBILĂ.

Când pregătești biberoane și-i ții la pieptul tău. Când cureți resturile sau le încropești pentru prânz.

Când simți că parcă n-ai reușit să termini nimic sau simți presiunea să fii acea himeră care se cheamă mama perfectă.

Când îți ții răsuflarea pentru că fiecare gând, fiecare acțiune e despre ei.

NU EȘTI INVIZIBILĂ.

Când nu-ți poți aminti când ai purtat ultima oară o conversație cu un adult sau măcar dacă mai știi cum se face.

Când pui ordine în vraful de jucării sau de hăinuțe, sau simți că în ultimele ore ai cântat continuu cântece pentru copii.

Când îți țiuie urechile de la atâtea plânsete și deși ai toate motivele să te simți recunoscătoare, unele zile sunt chiar ingrate.

NU EȘTI INVIZIBILĂ.

Când povara de a fi totul pentru cineva este deopotrivă și grea și ușoară.

Mama amețită din supermarket care reușește cumva să îi ia pe sus pe micuții înlăcrimați deși are brațele pline deja.

Cea care își pune inima pe tavă și le simte răsuflarea pe pieptul ei în mijlocul nopții.

Într-o zi toate acestea se vor schimba.

Vor putea să-ți spună care e problema fără să plângă.

Vor înceta să mai vrea să fie cărați în brațe tot timpul.

Vor putea spune „Te iubesc”.

Și vei realiza că ți-au declarat-o din ziua în care s-au născut.

Iubirea unei mame nu e invizibilă,

Nu se laudă și nu e acaparatoare, doar e acolo cu mâinile întinse să ofere.

Tot ce faci, ei văd.

Și tot ce faci se vede în ei.

Mama, nu ești invizibilă.

Sper să realizezi cât de văzută și importantă ești.

Poem de Jess Urlichs

Traducerea și adaptarea de Adina Giurgea


#nueștiinvizibilă #nuestiinvizibila #motherhood #postpartum #whiteinbyjulia #parintipesarma