Stiai ca multe femei practica cu succes YOGA ÎN TIMPUL SARCINII? Si motivele lor sunt bine întemeiate :)

Yoga prenatală ajută femeile înainte și după ce dau naștere, precum și în timpul procesului de naștere.

Întinderile și posturile ușoare ajută la ameliorarea durerilor de spate care apar frecvent în timpul sarcinii și dezvoltă forța și a rezistența necesare pentru a naște natural, ușor și cu blandețe.

Respirația și conștientizarea corpului dezvoltate prin practica yoga, ajută femeile să rămână conectate la corpul lor în rapida schimbare care are loc în cele 9 luni de sarcniă.

Datorită practicii Yoga, corpul se dezvoltă mai sănătos, ceea ce va fi un plus și în perioada postpartum.

Beneficiile practicii Yoga prenatale

1. Imbunatateste forta, flexibilitatea si rezistenta.

Yoga imbunatateste si echilibreaza forta, flexibilitatea si rezistenta in toate grupurile musculare majore, pregatind mamele insarcinate pentru cerintele fizice ale travaliului si nasterea copilului.

2. Reduce durerile de spate si sciatica.

Exercitiile de intindere in yoga (asana) ajuta la ameliorarea tensiunii acumulate in muschii spatelui, in timp ce intind si muschii soldurilor si tendoanele, care, daca sunt tensionati, pot cauza dureri de spate in special in zona lombara.

In plus, cresterea constientizarii corpului te ajuta sa fi mai constienta de modul in care te misti in viata de zi cu zi si de modul in care aceste miscari iti pot afecta spatele.

3. Amelioreaza stresul si anxietatea.

Exercitiile de respiratie si concentrate in yoga ajuta la eliminarea ciripitul mental si elimina stresul din minte si corp.

Yoga te ajuta sa ramai in aici si acum, ceea ce este mai benefic decat sa iti faci multe griji ( cu privire la nastere sau la schimbarile care vor veni in viata ta odata cu nasterea copilasului).

4. Imbunatateste somnul.

Yoga contribuie la relaxarea mintii si corpul, pregatindu-te pentru un somn mai bun.

Practicand consecvent yoga, se imbunatateste circulatia sanguina si o cantitate mai mare de oxigen este vehiculat in intregul corp, ceea ce ajuta la reducerea inflamatiilor din jurul articulatiilor in special a gleznelor si incheieturilor.

5. Ajuta procesul de digestie.

Pe masura ce bebelusul creste, exista mai putin spatiu pentru organele tractului digestiv ceea ce poate duce la indigestie. Posturile Yoga ajuta la promovarea circulatiei si digestiei, ceea ce contribuie si la reducerea sau chiar eliminarea starilor de greata si voma.

6. Ajuta la mentinerea unei posturi corecte.

Yoga te invata cum sa-ti mentii pelvisul intr-o pozitie neutra si sa iti alungesti coloana vertebrala pentru a mentine o postura adecvata.

In timpul sarcinii, multe femei incep sa aiba o inclinare pelviana excesiva din cauza greutatii bebelusului, provocand o balansare in zona lombara ceea ce duce la dureri de spate. Yoga ajuta femeile sa observe schimbari in centrul lor de greutate si gasesc o postura corecta pe tot parcursul sarcinii.

The Royal Women’s Hospital (RWH) din Melbourne a realizat un studiu pe un n grup de 56 de femei insarcinate, cerandu-le sa practice 20 de minute de Yoga Prenatala zilnic. Rezultatele au fost remarcaile:

• cu 76% mai putine leziuni legate de sarcina.

• O stare psihologica si emotionala mai stabila.

• Calitate mai buna a somnului.

• Reducerea durerilor lombare.

• Cresterea increderii in sine in timpul travaliului

• O stare generala de fericirea in timpul procesului nasterii

Toate stilurile de yoga sunt sigure in sarcina?

Exista stiluri diferite de a practica yoga, unele mai intense decat altele. Yoga prenatala si yoga hatha (lenta) sunt cele mai bune alegeri pentru femeia insarcinata. Daca aceste stiluri nu sunt disponibile, discuta inainte de a incepe orele de yoga cu instructorul tau.

Evita yoga Bikram, care se mai numeste si yoga “fierbinte”, deoarece implica practicarea unor exercitii intense intr-o camera incalzita la 38-43oC. Acest stil de yoga poate creste temperatura corpului, o conditie numita hipertermie. Exista studii care au demonstrat un risc crescut de avort sau aparitia la copil a unor defecte de tub neural – anomalii severe la nivelul creierului sau maduvii spinarii, daca mama a fost expusa la temperaturi ridicate in timpul primelor 4-6 saptamani ale sarcinii.

In plus, ashtanga si alte tipuri de yoga in forta ar putea fi prea extenuante pentru femeile insarcinate care nu practicau in mod regulat yoga inainte.

Ce pot face pentru a practica in siguranta yoga in sarcina?

Pentru a fi in siguranta, atat tu cat si copilul tau, urmeaza aceste sfaturi de baza:

  • Discuta cu medicul obstetrician. Inainte de a incepe un curs de yoga, asigura-te ca ai acordul medicului tau. Nu este recomandat sa faci yoga daca ai un risc crescut de nastere prematura sau ai alte conditii medicale, cum ar fi o boala de inima sau daca ai probleme cu spatele.

  • Fixeaza-ti obiective realiste. Pentru majoritatea femeilor insarcinate se recomanda cel putin 30 minute de activitate fizica moderata in cele mai multe, daca nu toate zilele unei saptamani. Totusi, chiar si practicarea unor exercitii mai putin intense sau o perioada mai redusa de timp te pot ajuta sa te mentii in forma si sa fii pregatita pentru nastere.

  • Stabileste-ti singura ritmul. Daca nu poti vorbi normal in timp ce faci yoga prenatala, probabil ca exercitiul este prea intens pentru tine.

  • Nu te supraincalzi si bea lichide suficiente. Practica yoga intr-o sala bine ventilata pentru a evita hipertermia. Bea suficiente lichide in timpul orei de yoga pentru a ramane hidratata.

  • Evita anumite posturi. Evita sa stai pe spate sau pe abdomen, sa te apleci la maximum in fata sau spate sau sa te rotesti daca simti o presiune la nivelul abdomenului. De exemplu, poti modifica pozitia de rotatie, astfel incat sa-ti misti doar partea de sus a spatelui, umerii si cutia toracica. Evita pozitiile care implica aducerea picioarelor deasupra inimii sau capului, daca nu esti o practicanta experimentata de yoga. Pe masura ce sarcina progreseaza, foloseste sprijinul in timpul pozitiilor de yoga, astfel incat sa-ti balansezi centrul de greutate. Daca ai dubii ca o anumita postura este sigura, intreba instructorul.

  • Nu te obosi. Fii atenta la corpul tau in timp ce practici yoga. Incepe ora facand exercitii mai usoare si evita pozitiile care iti depasesc nivelul de pregatire sau confort. Daca simti vreo durere la nivelul membrelor sau alte semne de alarma – sangerare vaginala, contractii, diminuarea miscarilor fetale, opreste-te imediat si ia legatura cu medicul tau.

Cum sa-mi aleg un curs de yoga potrivit?

Daca doresti sa faci un curs de yoga pe perioada sarcinii, cauta un program predat de un instructor care are pregatire in yoga prenatala. Mergi inainte sa vezi cum se desfasoara ora de yoga, pentru a te asigura ca activitatile efectuate, stilul instructorului, marimea si aspectul salii sunt potrivite pentru tine.

Trio-ul perfect

Practica Yoga in timpul sarcinii aduce acea stare innaltaoare, acea onoare a unirii mamei si a bebelusului.

Prin Yoga Prenatala mama isi pregateste corpului si spiritul, astfel incat ea si bebelusul ei sa poata lucra impreuna in timpul sarcinii si al nasterii pentru a avea o experienta de nastere blanda si imputernicitoare.

Yoga este un sistem complex, o stiinta exacta, dar care pe de alta parte implica pe langa partea fizica care este atinsa prin Asana-e (posturi corporale) si celelalte aspecte ale fiintei: energia vietii, care poate fi amplificata prin tehnicile de respiratie, numite in sanscrita Pranayama, si Spiritul. Pentru trezirea Spiritului si conectarea cu Sufletul care te-a ales sa ii fi parinte vom folosi Meditatia

Invata sa ai incredere in corpul tau, sa il asculti.

Invata sa iti asculti intuitia.

Deschide-ti Sufletul si fii constienta de fiecare clipa

Esti Binecuvantata

Meditatia

Exista multe forme de meditatie, si pana cand ne vom trai fiecare clipa intr-o stare de prezenta perfecta este bine sa practicam totusi orice forma de meditatie.

Pentru o femeie care poarta un copilas in pantec, datorita sensibilitatii si deschiderii care apare in aceasta perioada, este foarte usor sa atinga stari innalte de contintsa iar prin Meditatia de Conectarea cu Sufletelul care ne-a ales sa ii fim parinti putem crea o legatura speciala inca din timpul sarcinii. Beneficiile meditatiei sunt nenumarate si dupa parerea mea se pot scrie teze de doctorat pe aceasta tema. Dar pentru ca un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie, invit burticile impreuna cu copilasii lor din cel mai sigur loc de pe pamant PANTECUL MAMEI, sa realizam impreuna o Meditatie de conectare cu bebelusul nostru.

Pentru ca pe mine m-a ajutat enorm, simpt sa fac CADOU aceasta experienta atat pentru femei cat si pentru bebelasi.

..........

CAND? Marti 26.01.21 ora 18:30-19:00 , Online-via Google Meets ; rog burticile care vor sa participe sa imi scrie si primesc link de acces gratuit

Despre mine

Pasiunea mea pentru miscare nu cred ca a aparut la un moment dat, ea existand in mine, ca si in orice fiinta vie inca de la inceputuri, adica de cand am fost un embrion. Norocul meu a fost ca nu m-am oprit din a ma misca. :)

La varsta de 4 ani am inceput antrenamentele de Karate Shotokan, sport pe care l-am practicat pana la varsta de 18 ani, obtinand centura neagra si castigand campionate nationale si internationale.

Ca femeie am simtit ca am totusi nevoie de ceva mai mult pentru a fi implinita, iar dupa ce am incercat fel si fel de tipuri de aeropic (tae-bo, zumba) pentru cativa ani, am simtit chemarea catre Yoga, alegand aceasta cale spre desavarsirea mea, cale pe care ma aflu de peste 10 ani.

Fara indoiala complexitatea acestei stiinte este cea care ma fascineaza in fiecare zi, atat datorita efectelor binefacatoare pe care le simt pe mine la nivel fizic, cat si pe plala nivel mental si spiritual.

Odata cu pregatirea mea pentru conceptia unui copil am inceput sa cercetez si sa studiez mai mult acest domeniu al yoga-i restrans, dar care pe mine m-a captivat: Practicarea tehnicilor Yoga Prenatala, Yoga pentru o sarcina si o nastere usoara.

Cu aparitia bebelusului nostru in burtica mea am ocazia sa practic si sa simt efectele benefice si simt ca trebuie da dau mai departe tot ce am invatat, pentru ca am auzit prea multe femei care sunt afectate in aceasta perioada magica din viata lor. Cu ajutorul tehicilor yoga am putut sa ma bucur de Trimestrul 1 al sarcinii fara greturi, varsaturi, stari de anxietate, am un somn linistit si mananc echilibrat. Nu am pofte exagerate, chiar daca sunt o mancacioasa de felul meu :)

Vazand ca se poate sa iti fie atat de bine in timpul sarcinii, si avand si cunostintele necesare si acreditarea de catre Yoga Alliance pentru a preda Yoga, imi urmez aceasta chemare, de a ajuta viitoarele mamici sa traiasaca in armonie si sanatate cele 9 luni de sarcina si sa aduca pe lume cu blandete si incredere bebelusul lor iubit.

Pe langa Yoga, practic cu succes Prananadi, tehnica de vindecare Tibetana in care am atins gradul IV A, si sunt de asemnea initiata in a realiza Tehnica de Regresie, pentru vindecarea traumeor din trecut.

Iubesc sa dansez, si am participat la muuulte :) workshop-uri si tabere de feminitate si dans, atat in tara cat si in strainatate. Acesta va fi urmatorul meu proiect <3 Dans pentru burtici.


YOGA PRENATALA

Sibiu, Romania

P: 0756 347 771 |E: iulia.oltean777@gmail.com